sobota 15. července 2017

Rozhovory z Hadriána 2017: Tereza Dočkalová!


Dát francouzáka Micku Jaggerovi!

S Terezou Dočkalovou se vždycky bavím rád. Proč? Protože je spontánní, inteligentní a intenzivně vtipná. Jo a taky oba preferujeme Buffy. Výbornou zábavu přeji!

Kdo je Tvoje Nora?
Panenka na klíček. Nikdy neví, kde má děti. Venuše zrozená z bot na podpatku. Galerie ženských trapností. Má ráda svého manžela, to je na ní to nejlepší. A nejhorší na ní je právě ten manžel, no.

Jaký je Tvůj vztah ke dramatické tvorbě Henrika Ibsena, a proměňoval se nějak v prostoru a čase?

Pár věcí jsem viděla, většinou to nebylo moc dobré. Asi to musí vzít do ruky nějaký punker. Klata, Ostermeier, Nebeský, Pitínský, aby mu vrátili ten správnej big beatovej feeling. Ale to jenom tak plácám, znáš to, když necháš mluvit reprodukční umělce. Někdy třepem z pusy hrozný potraty.

Jak se Ti spolupracovalo s Janem Nebeským, a jeho realizačním týmem?

Hledali jsme trapnosti. Bylo skvělý se tím zabývat.

Jak bys srovnala rozdíly v převládající poetice a způsobu práce v ostravské Komorní scéně Aréna a pražském Divadle pod Palmovkou?

Velké kontra malé večerní, Klarine. Aréna má vyhraněnější dramaturgii. Podařilo se tam to nejlepší, co mohlo, lidi tam nechodí za zábavou, nechají si takzvaně rozbít hubu, cestou domů o tom přemýšlí a zase se vrátí zpátky. Herci mají svoji poetiku. Činoherák v nejlepším slova smyslu. Dyť to všichni víme, na Ostravarech se potkáváme. A Palmovka? A Palmoffka? No, je to divočina, jedem jak fretky, baví nás to, po dvou sezónách v baráku par skvělejch kousků, podle mně. A jestli se podaří, co se teďko tak nějak plánuje, tak to bude lepší, než dát francouzáka Micku Jaggerovi!

Jaký je Tvůj vztah ke kultuře braku, ke které zřetelně stylisticky odkazuje inscenace Mlčení bobříků?

Vyrůstala jsem v devadesátkách. Poslouchala Spice girls, milovala Terezu Pergnerovou a Buffy přemožitelku upírů (pozn. pro neznalé – něco jako zfilmovaný životopis Jany Sloukové, jen s nadpřirozenými bytostmi). Díky tomu, že se tím v některých inscenacích  intenzivně zabýváme, už se nestydím o tom otevřeně promluvit.

Pokud by ses sama mohla obsadit do nějaké role, která by to právě teď byla, a proč?

Asi do něčeho beze slov. Hrozně bych si přála hrát někdy někde jinde, než v Čechách. Kočovat po východě, bejt špinavej. Něco takového.

Těšíš se na prázdniny? Jaké budou?


Docela jo. Doufám, že to nebude nuda. V srpnu jedu do Arménie. Ale to je strašně daleko. Jo, a taky budeme připravovat další věc do PalmOff studia.

Žádné komentáře:

Okomentovat