sobota 28. května 2016

KlariNův mazec v Divadelním světě: Vzhůru do víru!

Přiznám se bez mučení pokleslými popěvky Dua Yamaha
 a podobných pseudohudebních pazgřivců, že včerejší rodinně hypnotická atmosféra "festivalu v zahradách lidských hodnot" Dobrý den Kociánko mne natolik nadchla, že jsem start vlastního putování Divadelním světem Brno odložil až na dnešek. Tisícročná včela mnohokrát odpustí, ale z náruče pohody, jenž u mně zažehla Zlatovláska, a nadále pak přiživovala řada přátelských setkání, korunovaných excelentními koncertními sety Už jsme doma a Poletíme?, prostě nešlo uniknouti. Dnes už ale naplno vnořím se do festivalového kvasu, jenž pro Vás, vážené šňupačstvo písmenného prachu, budu zde čile reflektovati. A co nás tedy v programově řádně nabité sobotě čeká?

1) Party narozeninová! (Husa na provázku po celý den)

    Milan Uhde se dožívá životního jubilea a Husa na provázku  mu upekla luxusní dort, v podobě souborného uvedení opulentního inscenačního projektu Kde Shakespeare můj? Už jde..., který je cyklem scénických črt, který nabízí jak dramatizaci části nedávno vyšlých pamětí Co na sebe vím, textů psaných „na zapřenou“, jako je Prodaný a prodaná, her vzniklých v letech 80. a 90., až po obnovenou premiéru textu napsaného pro Provázek naposledy inspirovaného životem Leoše Janáčka. Všechno Nejlepší Milane, a hodně dechu na svíčky i další hry!   

2) Německá čína z Uherského hradiště (16:00, Reduta)

       Slovácké divadlo z Uherského Hradiště přiváží na Divadelní svět Brno jednu ze svých nejčerstvějších inscenací, Zlatého draka v režii svého ředitele a (někdejšího Burana) Michala Zetela. Naštěstí nejde o nežádoucí resurekci scénického opusu hololebého žongléra s pofidérními runami Daniela "Žita" Landy, ale o jevištní adaptaci textu aktuálního vládce německo-jazyčné dramatiky, Rolanda Schimmelpfenniga, jehož hry v současné době skvěle tvrdí brněnskou divadelní muziku v Buranteatru (Létající dítě, Cena Marka Ravenhilla za rok 2014) a Redutě (Kdyby tak, a co pak). Zavítejte do restaurace Zlatý drak!

3) Domácí zlato! (19:00, Janáčkovo divadlo)

        Opera Národního divadla Brno se na probíhajícím ročníku Divadelního světa blýskne inscenačním diptichem uměleckého šéfa souboru Jiřího Heřmana Gilgameš/ Dido a Aeneas, který byl čerstvě poctěn prestižním titulem Sukces měsíce v Divadelních novinách. Dva proslulé mýty, dvě neortodoxní operní zpracování, jevištní setkání Bohuslava Martinů a  Henryho Purcella, a na dvě stě tun imaginace. Račte vstoupit!

4) Na zboj! (19:00, Městské divadlo Brno

     Pro všechny rebely, bitkaře i romantické duše, přiváží do sobotního večera Městské divadlo Zlín legendami opředeného krále všech východoevropských loupežníků (Nikolo Šuhaji promiň), Juraje Jánošíka, ve slavné muzikálové verzi Malované na skle, autorského tandemu Ernest Bryll -  Katarzyna Gärtnerová a přebásnění Jaromíra Nohavici. Láska a smrt v suverénním režijním podání Hany Mikoláškové a energické herecké interpretaci jednoho z nejsehranějších hereckých souborů v zemi. Co víc si přát?


3) Rodinná po(k)uta (Mahenovo divadlo, 20:00)

     Adaptaci Dostojevského Bratrů Karamazových z pražského Činoherního klubu (režie: Martin Čičvák, premiéra 20. února 2015), považuji za jeden z absolutních uměleckých orgasmů loňské divadelní sezóny. V jeho epicentru sice stojí Juraj Kukura v klíčové úloze starého ďábla Karamazova, ale prosím, nenechte se mýlit! Představení stojí na naprosto sehraném a vyrovnaném hereckém týmu, jenž v současné divadelní produkci snad nemá obdoby (Gabriela Míčová, Ivana Uhlířová, Natálie Puklušová, Matěj Dadák, Michal Čapka/Igor Orozovič, Jan Hájek, Martin Finger). Dostojevský nadčasový stejně intenzivně, jako v navazujícím druhém dílu volného inscenačního cyklu, redutních Běsech (NdB, premiéra 17. 12. 2015). Nebojte se literatury, a nechte se proplesknout. MFD navždy! 

Zítra už první reflexní ve(r)sta!

Žádné komentáře:

Okomentovat