pátek 27. května 2016

KlariNův mazec v Divadelním světě: Prolog!

A jest to tu, vážení a milí,

 KlariNův mazec se startem festivalové sezóny opět ožívá, a na stránkách svých, ze spánku ledva probuzených, a od návalu prachu precizně očištěných, Vás opět bude zahrnovat reflexemi svých kulturou zaplněných dní. Začínáme právě teď, na startovní čáře dalšího ročníku festivalu Divadelní svět Brno. V prologu tomto mám pro Vás programové tipy na první festivalový den. A nebojte se, pokud vím, lupeny na představení ještě k ulovení jsou. A jest se na co těšit! Menu je lákavé, račte si vybrat:

a) pro rodinné kolektivy: Amundsen kontra Scott, divadlo Drak, Hradec Králové, 16:00 a 18:00, Městské divadlo Brno.

    Divadlo Drak je už mnoho let naprostá záruka excelentního zážitku pro diváky velké i malé, mladé i staré. Pro hravou režii Jakuba Vašíčka mám navíc dávnou slabost a rozhodně v tom nejsem sám. Navíc v slunečně přívětivém jarním počasí dokáže vzrušující bitva o trůn vládce jižního pólu příjemně osvěžit rozpálené údy. Vzhůru za Draky!

b) pro nedoslýchavé (a notoricky zapomnětlivé): Slyšení, Komorní scéna Aréna, Ostrava, 19:00, divadlo Reduta.

    Černý oř aktuálně probíhající sezóny, jenž spásl vavřínové věnce takřka v kompletní sadě divadelně-soutěžních disciplín. Co zbývá dodat? "Hra Tomáše Vůjtka v roce 2013 získala 3. místo v soutěži o Cenu Alfréda Radoka. Kariéra nacistického zločince, jenž chce samotnému Pánubohu vylíčit svou verzi událostí, je konfrontována s osudy Židů, kteří byli vyvezeni v roce 1939 do tábora v Nisku nad Sanem, kam směřovaly první Eichmannovy transporty. Ten vůbec první byl vypraven z Moravské Ostravy 18. října 1939."

c) pro hledající (se): Small town boy, Divadlo letí, 19:30, Hadivadlo

    Německá dramatická kometa Falk Richter je zpátky v Brně s jednou ze svých nejčerstvějších prací,  divadelní youtube party Small town boy. Pod vedením generačně i ideově spřízněného režiséra (a bývalého uměleckého leadera Hadivadla) Mariána Amslera se kvarteto krásných a talentovaných bude sympaticky (sebe)ironickým způsobem vyrovnávat se svými traumaty a strachy. Radost intenzivní!



d) pro odvážné a tancechtivé zoology: Tisícročná včela, Divadlo Andreja Bagára Nitra (SR), 19:00, Městské divadlo Brno. 



     Je románová freska Petera Jaroša (a jedno ze zásadních děl československé kinematografie) ideálním východiskem pro velkoformátový muzikál? Napoví Nitranský opus, režírovaný Martinem Kákošem v evidentní náklonnosti k bednárikovské jevištní gesci. Obavu mou vzbuzují jména autorů hudby a textů (Vašo Patejdl a Kamil Peteraj), dramaturg Svetozár Sprušanský (jindy rovněž respektovaný divadelní režisér) snad na pozoru byl. Uvidíme!




  


e) tip speciální: Pro všechny, jimž se dnes nechce do zatemnělých divadelních slují, je zde druhá páteční brněnská krása, 6. ročník festivalu Dobrý den Kociánko, na němž se  spolu s řadou dalších umělců (mj. skupiny Už jsme doma, Poletíme?, Rózinky, divadelní grupy Cirkus legrando, Knock Knock a další), se slavnou pohádkovou inscenací Zlatovláska od 15:00 představí i (mé milé domácí) Národní divadlo Brno. Dorazte všichni!


"


Žádné komentáře:

Okomentovat